Eines de l'usuari

Eines del lloc


Barra lateral

Traduccions d'aquesta pàgina:

ca:contenidos:estqueson
This version (2020/06/02 11:17) was approved by jcobos.

Que són els estàndards

Un estàndard és una norma o protocol definit de facto o en forma regulada, per facilitar la interoperabilitat i / o integració entre sistemes

Un exemple clar de la necessitat de l'ús d'estàndards és el següent: El 1904, un enorme incendi es va deslligar a la ciutat de Baltimore, Estats Units, convertint una àrea de 80 quadres en cendres. Per ajudar a apagar el foc, van acudir companyies de Nova York, Filadèlfia i Washington DC. Tot va ser inútil: les mànegues no van poder connectar-se a la xarxa d'aigua, ja que els diàmetres no coincidien amb les preses de les aixetes. Com a resultat, l'incendi va durar més de 30 hores i ha cremat uns 2.500 edificis. Això va fer evident la necessitat de creació d'un estàndard nacional per a les mànegues, i la urgència el va convertir en realitat només en un any.

Estàndards en salut

L'estandardització és un requisit indispensable per aconseguir la interoperabilitat dels sistemes d'atenció, i la integració dels diferents agents que participen en el sector com laboratoris, clíniques, hospitals, farmàcies, serveis d'emergències, entre d'altres).

El procés de tenir cura de la salut de la població fa servir intensivament informació en els seus diferents activitats: en el moment d'atendre un pacient, quan s'elabora un pla de salut, quan es factura una atenció mèdica, quan es recepta un medicament, en les auditories mèdiques, en l'anàlisi epidemiològica entre molts altres. En tots ells, el comú denominador és el registre d'un grup de dades clíniques bàsiques (símptomes o signes vitals, diagnòstic, exàmens complementaris, indicacions de tractament, …). El seu registre no estandarditzat s'ha constituït en una barrera per garantir la bona atenció i per generar les bases de coneixement necessàries per a la modernització de el sector.

L'optimització de processos que s'aconsegueix amb l'estandardització de les transaccions electròniques és molt important. Es poden aconseguir reduccions d'entre el 15% a 45% com a conseqüència de la disminució dels temps, la reducció dels dobles i triples registres, la disminució de l'ús de paper, dels errors mèdics, dels exàmens duplicats, i de l'oportunitat de l'atenció entre altres coses.

Finalment, la gestió de les condicions sanitàries de país requereix d'un registre estandarditzat de les autoritzacions sanitàries, fiscalitzacions, serveis sanitaris, etc. D'aquesta manera, l'autoritat sanitària pot comptar amb el suport necessari per al disseny de polítiques sanitàries nacionals i regionals.

Tipus de Estàndards

Sintáticos

semàntics

ca/contenidos/estqueson.txt · Darrera modificació: 2020/06/02 11:16 per jcobos