Eines de l'usuari

Eines del lloc


ca:contenidos:organismos:hl7int

Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèvia Revisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
ca:contenidos:organismos:hl7int [2019/07/05 09:29]
drodriguez
ca:contenidos:organismos:hl7int [2019/07/12 11:44] (actual)
drodriguez
Línia 1: Línia 1:
 ====== HL7 Internacional ====== ====== HL7 Internacional ======
 +===== Introducción =====
 ### ###
-[[ca:sobrewiki:​glosario#​HL7INT|HL7 International]] és una Organització de Desenvolupament d'​Estàndards per a l'​àmbit de la salut, fundada ​en 1987 sense finalitats ​de lucre que opera a nivell internacional, ​sent actualment una de les més importants en estàndards de missatgeria en informàtica mèdica. {{ :​es:​contenidos:​organismos:​hl7int.png|}}+[[https://​www.hl7.org/​|HL7 International]] és una Organització de Desenvolupament d'​Estàndards per a l'​àmbit de la salut, fundada ​al 1987 sense ànim de lucre que opera a nivell internacional, ​essent ​actualment una de les més importants en estàndards de missatgeria en informàtica mèdica. {{ :​es:​contenidos:​organismos:​hl7int.png|}}
 ###### ######
-La seva missió és proveir un marc complet d'​estàndards relacionats amb l'​intercanvi,​ la integració,​ i la recuperació d'​informació electrònica de salut que suporti la pràctica i la gestió clínica. Per tant, HL7 intervé específicament creant estàndards,​ guies i metodologies flexibles, cost-efectives que permetin la [[ca:​contenidos:​interoperabilidad|interoperabilitat]] entre els sistemes d'​informació i l'​intercanvi de registres de salut electrònics.+La seva missió és proveir un marc complet d'​estàndards relacionats amb l'​intercanvi,​ la integració,​ i la recuperació d'​informació electrònica de salut que suporti la pràctica i la gestió clínica. Per tant, HL7 intervé específicament creant estàndards,​ guies i metodologies flexibles, cost-efectives que permetin ​assolir ​la [[ca:​contenidos:​interoperabilidad|interoperabilitat]] entre els sistemes d'​informació i l'​intercanvi de registres de salut electrònics.
 ###### ######
-Des de 1994 que l'​organizatció està acreditada com [[ca:sobrewiki:​glosario#​SDO|SDO]] (Standards Developing Organization) per [[ca:sobrewiki:​glosario#​ANSI|l'​ANSI]] (American National Standards Institute). Como organització,​ HL7 té una estructura i procediments formals basats en la cerca del consens i el balanç d'​interessos entre els diferents sectors representats:​ empreses de programari, finançadors de la salut, estats nacionals, universitats, ​prestadors ​de salut, consultors, etc.+Des de 1994 l'​organizatció està acreditada com [[https://​www.standardsportal.org/​usa_en/​resources/​sdo.aspx|SDO]] (Standards Developing Organization) per [[https://​www.ansi.org/​|l'​ANSI]] (American National Standards Institute). Como organització,​ HL7 té una estructura i procediments formals basats en la cerca del consens i el balanç d'​interessos entre els diferents sectors representats:​ empreses de programari, finançadors de la salut, estats nacionals, universitats, ​proveïdors ​de salut, consultors, etc.
 ###### ######
 El conjunt d'​estàndards **HL7 (Health Level Seven)**, desenvolupat per HL7 Internacional,​ facilita l'​intercanvi electrònic d'​informació clínica, utilitzant una notació formal de modelatge (UML) i un metallenguatge extensible de marcat amb etiquetes (XML). El conjunt d'​estàndards **HL7 (Health Level Seven)**, desenvolupat per HL7 Internacional,​ facilita l'​intercanvi electrònic d'​informació clínica, utilitzant una notació formal de modelatge (UML) i un metallenguatge extensible de marcat amb etiquetes (XML).
 ###### ######
-Per tant, HL7 no és un estàndard en si, sinó que és un conjunt d'​estàndards ​el principal ​objectiu ​dels quals és especificar missatgeria per a la comunicació d'informació clínica, demogràfica i financera, entre sistemes informàtics. Existeixen alguns estàndards dins d'HL7 que tenen altres focus, però la missatgeria és un dels aspectes més forts d'HL7.+Per tant, HL7 no és un estàndard en si, sinó un conjunt d'​estàndards ​que tenen per objectiu ​principal ​especificar ​la missatgeria ​a utlitzar ​per a comunicar ​informació clínica, demogràfica i financera, entre sistemes informàtics. Existeixen alguns estàndards dins d'HL7 que tenen altres focus, però la missatgeria és un dels aspectes més forts d'HL7.
 ### ###
-Aquests són alguns ​dels estàndards més destacats ​d'​HL7:​ +<​BOOKMARK:​estandareshl7>​ 
-  * [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7v2x|HL7 Versión 2.x]], estàndard de missatgeria per a l'​intercanvi electrònic de dades de salut. +===== Els estàndards d'HL7 ===== 
-  * [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7cda|HL7 CDA R2]], estàndard de marcat de documents ​que especifica l'​estructura i la semàntica ​de "documents clínics" ​l'​efecte de l'intercanvi entre els professionals sanitaris ​els pacients.  +### 
-  * HL7 CCD, estàndard basat en XML que especifica l'estructura ​codificació ​del resum clínic ​d'​un ​pacient en un espai/​temps ​donat. +En la gamma d'​estàndards elaborats per HL7, es diferencien els de la *versió 2* de la *versió 3*. La versió 3 no representa una versió superior i evolucionada de la versió 2 ([[ca:​contenidos:​estandares:​hl7v2x|V2.x]]),​ ni més "​nova",​ sinó que es tracta d'un conjunt d'​especificacions basades en el Model d'​Informació de Referència ([[ca:​contenidos:​estandares:​rim|RIM]]) d'HL7, que inclou estàndards per a les comunicacions que documenten i administren l'​atenció i el tractament ​dels pacients en una àmplia varietat d'​entorns d'​atenció mèdica. Si bé només la que defineix com estructurar els documents clínics ([[ca:​contenidos:​estandares:​hl7cda|CDA R2]]) és la que ha collit suficient èxit en el sector sanitari a tot el món. El [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7cda|CDA R2]] no estan orientats a les notificacions entre sistemes, sinó a l'​intercanviat d'​informes o documents entre els mateixos amb l'​objectiu d'​aquests siguin persistents en el temps. 
-  * [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7fhir|HL7 FHIR]], ​defineix un conjunt ​de "​Recursos" ​que representen conceptes ​clínics ​granularsEls recursos poden ser gestionats ​de forma aïllada ​agregats ​en documents ​complexos.+###### 
 +HL7 també va començar a elaborar el nou estàndard [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7fhir|HL7 FHIR]] per a intentar superar les barreres que ocasionen [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7v2x|HL7 2.x]] i V3 amb les tecnologies actuals i per a cobrir els nous casos d'ús que van apareixent en l'​actualitat. 
 +### 
 +Actualment aquests són els estàndards més utilitzats i adoptats ​d'​HL7:​ 
 +  * [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7v2x|HL7 Versión 2.x]], estàndard de missatgeria per a l'​intercanvi electrònic de dades de salut. La seva especificació suporta tant un format propi d'HL7 basat en l'ús del separador "​|"​ com XML
 +  * [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7cda|HL7 CDA R2]], estàndard de representació ​que especifica l'​estructura i el format XML de documents clínicsefectes del seu intercanvi entre sistemes d'​informació ​consulta per part dels profesionals assistencials
 +  * HL7 CCD, estàndard basat en CDA R2 que especifica l'estrucutra ​el format concrets ​del resum clínic ​del pacient en un moment ​donat. 
 +  * [[ca:​contenidos:​estandares:​hl7fhir|HL7 FHIR]], ​estàndard ​de representació i compartició d'​informació clínica basada en REST i que permet l'​intercanvi tant d'​informació simple (p.ex. variables o diagnòstica) com composta (documents ​clínics)La seva especificació suporta tant format XML com JSON. 
 + 
 +===== Documents vs Missatges ===== 
 +### 
 +És important diferenciar documents clínics ([[ca:​contenidos:​estandares:​hl7cda|HL7 CDA R2]]) dels missatges ([[ca:​contenidos:​estandares:​hl7v2x|HL7 V2.x]]), i per tant, a l'hora d'​utilitzar un estàndard o l'​altre,​ no és qüestió ​de preguntar-se si és millor usar documents ​missatges, si no saber quan cal utilitzar documents i quan utilitzar missatges. 
 +### 
 +En el quadre següent es resumeixen les principals diferències entre documents i missatges:​ 
 +<​html>​ 
 +<table style="​width:​100%">​ 
 +  <​tr>​ 
 +    <​th>​CARACTERÍSTICA</​th>​ 
 +    <​th>​DOCUMENTS</​th>​ 
 +    <​th>​MISSATGES</​th>​ 
 +  </​tr>​ 
 +  <​tr>​ 
 +    <​td><​b>​Cicle de vida</​b></​td>​ 
 +    <​td>​Persistència</​td>​ 
 +    <​td>​Temporal</​td>​ 
 +  </​tr>​ 
 +  <​tr>​ 
 +    <​td><​b>​Comunicació</​b></​td>​ 
 +    <​td>​Entre Persones</​td>​ 
 +    <​td>​Entre Aplicacions</​td>​ 
 +  </​tr>​ 
 +  <​tr>​ 
 +    <​td><​b>​Relació amb els metges</​b></​td>​ 
 +    <​td>​Estan entrenats per crear-los</​td>​ 
 +    <​td>​No entenen bé què significa</​td>​ 
 +  </​tr>​ 
 +  <​tr>​ 
 +    <​td><​b>​Aspecte Legal</​b></​td>​ 
 +    <​td>​Tenen status legal</​td>​ 
 +    <​td>​Ni signatura ni validesa legal</​td>​ 
 +  </​tr>​ 
 +  <​tr>​ 
 +    <​td><​b>​Origen</​b></​td>​ 
 +    <​td>​Definit per precedents consensos històrics</​td>​ 
 +    <​td>​Segons casos d'​ús</​td>​ 
 +  </​tr>​ 
 +  <​tr>​ 
 +    <​td><​b>​Context</​b></​td>​ 
 +    <​td>​S'​aplica al document complet</​td>​ 
 +    <​td>​Segment. Es reconstrueix ​en cada aplicació.</​td>​ 
 +  </​tr>​ 
 +</​table>​ 
 +</​html>​ 
 +### 
 +Els professionals assistencials,​ com els metges, estan acostumats a intercanviar ​documents, com un informe d'alta o una interconsulta,​ per això els resulta més senzill familiaritzar-se i entendre els CDAs, a diferència dels missatgesEls documents mostren la forma històrica del registre mèdic, i permeten barrejar text narratiu lliure (informació no estructurada) amb informació estructurada. 
 +###### 
 +A més els documents, a diferència dels missatges, permeten la signatura legal del responsable,​ tal com s'ha anat realitzant fins ara en paper. 
 +### 
 +---- 
 + ​~~DISCUSSION|Comentaris~~
ca/contenidos/organismos/hl7int.1562311787.txt.gz · Darrera modificació: 2019/07/05 09:29 per drodriguez