Eines de l'usuari

Eines del lloc


ca:contenidos:estandares:hl7cda

Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèvia Revisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
ca:contenidos:estandares:hl7cda [2019/07/08 08:40]
drodriguez [Documents vs Missatges]
ca:contenidos:estandares:hl7cda [2019/07/12 11:52] (actual)
drodriguez
Línia 3: Línia 3:
 ===== Introducció ===== ===== Introducció =====
 ### ###
-El CDA (//​**Clinical Document Architecture**//​) és una especificació per l'​intercanvi de documents creats per [[https://​www.hl7.org/​|HL7® Internacional]] que utilitza el XML, el model d'​informació d'HL7 (RIM), la metodologia d'HL7 V3 vocabularis controlats o locals ([[ca:​glosario:​snomedct|SNOMED CT]], ICD, [[ca:​glosario:​loinc|LOINC]],​ etc.). ​+El CDA (//​**Clinical Document Architecture**//​) és una especificació per l'​intercanvi de documents creats per [[ca:contenidos:​organismos:​hl7int|HL7 Internacional]] que utilitza el XML, el model d'​informació d'HL7 ([[ca:​contenidos:​estandares:​rim|RIM]]), la metodologia ​[[ca:​contenidos:​organismos:​hl7int#​estandareshl7|d'HL7 V3]] i vocabularis controlats o locals ([[ca:​glosario:​snomedct|SNOMED CT]], ICD, [[ca:​glosario:​loinc|LOINC]],​ etc.). ​
 ###### ######
 El CDA estandarditza l'​estructura i la semàntica necessària per a l'​intercanvi de documents. Es pot utilitzar de manera simple o complexa en funció del que es requereixi, des d'​enviar un document amb la mínima informació contextual, fins a enviar-lo completament codificat i referenciat. Es pot comparar el seu potencial de reutilització amb la càrrega d'un bateria: com més s'​inverteixi a codificar la informació inclosa, major potencial de reutilització posterior de la informació es pot obtenir. El CDA estandarditza l'​estructura i la semàntica necessària per a l'​intercanvi de documents. Es pot utilitzar de manera simple o complexa en funció del que es requereixi, des d'​enviar un document amb la mínima informació contextual, fins a enviar-lo completament codificat i referenciat. Es pot comparar el seu potencial de reutilització amb la càrrega d'un bateria: com més s'​inverteixi a codificar la informació inclosa, major potencial de reutilització posterior de la informació es pot obtenir.
Línia 22: Línia 22:
   * Llegibilitat:​ El document ha de ser llegit pels éssers humans sense inconvenients.   * Llegibilitat:​ El document ha de ser llegit pels éssers humans sense inconvenients.
  
-===== Documents vs Missatges ===== 
-### 
-És important diferenciar documents clínics (HL7 CDA R2) dels missatges ([[ca:​contenidos:​estandares:​hl7v2x|HL7 V2.x]]), i per tant, a l'hora d'​utilitzar un estàndard o l'​altre,​ no és qüestió de preguntar-se si és millor usar documents o missatges, si no saber quan cal utilitzar documents i quan utilitzar missatges. 
-### 
-En el quadre següent es resumeixen les principals diferències entre documents i missatges: 
-<​html>​ 
-<table style="​width:​100%">​ 
-  <tr> 
-    <​th>​CARACTERÍSTICA</​th>​ 
-    <​th>​DOCUMENTS</​th>​ 
-    <​th>​MISSATGES</​th>​ 
-  </tr> 
-  <tr> 
-    <​td><​b>​Cicle de vida</​b></​td>​ 
-    <​td>​Persistència</​td>​ 
-    <​td>​Temporal</​td>​ 
-  </tr> 
-  <tr> 
-    <​td><​b>​Comunicació</​b></​td>​ 
-    <​td>​Entre Persones</​td>​ 
-    <​td>​Entre Aplicacions</​td>​ 
-  </tr> 
-  <tr> 
-    <​td><​b>​Relació amb els metges</​b></​td>​ 
-    <​td>​Estan entrenats per crear-los</​td>​ 
-    <​td>​No entenen bé què significa</​td>​ 
-  </tr> 
-  <tr> 
-    <​td><​b>​Aspecte Legal</​b></​td>​ 
-    <​td>​Tenen status legal</​td>​ 
-    <​td>​Ni signatura ni validesa legal</​td>​ 
-  </tr> 
-  <tr> 
-    <​td><​b>​Origen</​b></​td>​ 
-    <​td>​Definit per precedents consensos històrics</​td>​ 
-    <​td>​Segons casos d'​ús</​td>​ 
-  </tr> 
-  <tr> 
-    <​td><​b>​Context</​b></​td>​ 
-    <​td>​S'​aplica al document complet</​td>​ 
-    <​td>​Segment. Es reconstrueix en cada aplicació.</​td>​ 
-  </tr> 
-</​table>​ 
-</​html>​ 
-### 
-Els professionals assistencials,​ com els metges, estan acostumats a intercanviar documents, com un informe d'alta o una interconsulta,​ per això els resulta més senzill familiaritzar-se i entendre els CDAs, a diferència dels missatges. Els documents mostren la forma històrica del registre mèdic, i permeten barrejar text narratiu lliure (informació no estructurada) amb informació estructurada. 
-###### 
-A més els documents, a diferència dels missatges, permeten la signatura legal del responsable,​ tal com s'ha anat realitzant fins ara en paper. 
-### 
 ===== Estructura del CDA ===== ===== Estructura del CDA =====
  
Línia 94: Línia 45:
 Cada secció conté un únic bloc narratiu <​text>​ i conté zero o més entrades CDA <​entry>​. ​ Cada secció conté un únic bloc narratiu <​text>​ i conté zero o més entrades CDA <​entry>​. ​
 ### ###
-Les entries són estructures basades en el RIM. Tots els elements són actes codificats segons el vocabulari controlat d'HL7 V3. L'​estructura segueix un model molt definit, orientat a objectes, i es pot validar contra esquemes existents. Això permet la interoperabilitat semàntica addicional al text narratiu, codificant per exemple els resultats, diagnòstics,​ observacions,​ etc., i la creació automàtica de taules de continguts, contingut vinculat, etc.+Les entries són estructures basades en el [[ca:​contenidos:​estandares:​rim|RIM]]. Tots els elements són actes codificats segons el vocabulari controlat ​[[ca:​contenidos:​organismos:​hl7int#​estandareshl7|d'HL7 V3]]. L'​estructura segueix un model molt definit, orientat a objectes, i es pot validar contra esquemes existents. Això permet la interoperabilitat semàntica addicional al text narratiu, codificant per exemple els resultats, diagnòstics,​ observacions,​ etc., i la creació automàtica de taules de continguts, contingut vinculat, etc.
 ###### ######
 Gràcies a la codificació de les entries, aquestes poden ser llegides per altres aplicacions i permet realitzar cerques, organitzar o ‘analitzar´ de forma correcta per als sistemes automatitzats. La codificació utilitzada pot ser [[ca:​glosario:​loinc|LOINC]] / [[ca:​glosario:​snomedct|SNOMED CT]] / ICD9, etc.  Gràcies a la codificació de les entries, aquestes poden ser llegides per altres aplicacions i permet realitzar cerques, organitzar o ‘analitzar´ de forma correcta per als sistemes automatitzats. La codificació utilitzada pot ser [[ca:​glosario:​loinc|LOINC]] / [[ca:​glosario:​snomedct|SNOMED CT]] / ICD9, etc. 
 ### ###
  
 +---- 
 + ​~~DISCUSSION|Comentaris~~
  
ca/contenidos/estandares/hl7cda.1562568048.txt.gz · Darrera modificació: 2019/07/08 08:40 per drodriguez